Öğrenciler için Eğitim Kuralları

 

  1. Sensei`nin dersi yönlendirişine saygı duymak zorunluluktur. Eğitim üzerine talimatlarını alınız, onları samimiyetle ve yapabileceğiniz en iyi şekilde yapınız.
  2. Budo tekniğini başkasına zarar vermek ya da egonuzu açığa çıkarmak amacıyla kullanmamak her öğrencinin ahlaki sorumluluğudur. O, bireyin kişilik gelişimi ile daha iyi bir toplum oluşturmak için birer araçtır.
  3. Dojoda hiçbir ego çatışması olmayacaktır. Budo sokak kavgası değildir. Saldırgan tepkilerinizi eğitmek ve temizlemek, toplumsal sorumluluğunuzu keşfederek samuray ruhunu içermek için dojodasınız.
  4. Budo`nun amacı bir düşmanla savaşmanız ve onu yenmeniz değil, kendi içinizdeki saldırgan içgüdülerinizle savaşmanız ve onları yenmenizdir.
  5. Budo`nun gücü kas gücünde değil, esneklikte, zamanlamada, kontrolde ve ağırbaşlılıktadır. Bedeni sınırlarınızın farkında olunuz.
  6. Herkes farklı bedeni kabiliyetlere ve farklı eğitim sebeplerine sahiptir. Bunlara saygı duyulmalıdır. Gerçek Budo, değişen duruma uygun olan tekniğin yerinde ve esnek uygulanmasıdır.
  7. Dojo içinde hiçbir güç çatışması olmayacaktır. Dojo mensupluğu bir ailedir ve Budo`nun sırrı uyumdur.
  8. Dojonun eğitim bölgesine girerken ve çıkarken selam veriniz.
  9. Dogi temiz ve katlanmış olmalıdır. Silahlar iyi durumda ve kullanılmadıkları zaman olmaları gereken yerde olmalıdırlar.
  10. Başkasının kıyafetini yada silahlarını kullanmayınız.
  11. Dersten birkaç dakika önce, ısınmış ve resmi oturuş halinde derse hazırlık olarak meditasyon ile günün sorunlarını aklınızdan temizliyor olmalısınız.
  12. Derse zamanında gelmek ve açılış töreninde bulunmak önemlidir. Eğer engel olamayacağınız şekilde geç kalmışsanız, Sensei size izin işareti verene kadar dojoda resmi oturunuz. Dojoya girerken sessizce oturarak selam veriniz.
  13. Dojoda oturmanın tek doğru yolu seiza`dır. Eğer bir diz yaranız ya da sakatlanmanız varsa bağdaş kurarak oturabilirsiniz, ancak asla bacaklarınızı uzatarak, uzanarak ya da sırtınızı herhangi bir yere dayayarak oturmayınız.
  14. Dojoyu yaralanma ya da rahatsızlanma halleri dışında terk etmeyiniz.
  15. Sensei ders içinde bir tekniği gösterirken sessizce ve dikkatle resmi oturunuz. Gösterimden sonra, Sensei’ye ve bir eşe selam vererek derhal çalışmaya başlayınız.
  16. Bir tekniğin sonu işareti verildiği zaman derhal durunuz, eşinize selam veriniz ve diğer öğrencilerle sıraya geçiniz.
  17. Asla dojoda boş durmayınız. Eğitim yapıyor ya da resmi oturuşta sıranın size gelmesini bekliyor olmalısınız.
  18. Sensei` ye birşey sormanız gerekiyorsa ona gidiniz ve ayakta selam veriniz. Asla ,Sensei’yi yanınıza çağırmayınız.
  19. Kişisel talimat alırken resmi oturunuz ve dikkatle izleyiniz. Sensei bitirince resmi selam veriniz. Yakınınızda birisi talimat alıyorsa çalışmanızı durdurup izleyebilirsiniz. İzlerken resmi oturunuz ve bitirince resmi selam veriniz.
  20. Sizden daha tecrübelilere saygı gösteriniz. Asla teknik üzerine münakaşa etmeyiniz.
  21. Sizden daha az tecrübelilere saygı gösteriniz. Fikirlerinizi onlara zorla kabul ettirmeye çalışmayınız.
  22. Eğer hareketi anlıyorsanız ve beraber çalıştığınız kişi anlamıyorsa, ona teknikte yardımcı olabilirsiniz. Ancak,bunu yapmak için izin almadıkça , asla hatalarını düzeltmeyiniz ve ona talimat vermeyiniz.
  23. Dojoda konuşmaları en aza indiriniz. Budo fiziksel tecrübedir.
  24. El ve ayak tırnakları kısa olmalıdır. Ayaklar temiz olmalıdır. Ayakkabılar ve terlikler dojoda asla giyilmez.
  25. Ders sırasında dojoda ve dışında yemek yemek , içmek,tütün ürünleri kullanmak vb. faaliyetler yasaktır.
  26. Yüzük ve küpeler dahil her türlü takı ders süresince yasaktır.
  27. Dogi (antrenman kıyafeti) üzerinizde iken asla alkollü içecek tüketmeyiniz.
  28. Dojo’nun temizlenmesine katılmak, kendi aklını ve kalbini temizlemek her öğrencinin sorumluluğudur.
  29. Teknik satın alınamaz. Budo kayıt ödemeleriniz, size sağlanılan mekan ve eğitim için bir teşekkür imkanı sağlar.
  30. Lütfen uygun davranış kuralları hakkında uyarıldığınızda kötü hissetmeyiniz, çünkü bu uyarılar sizin güvenliğiniz ve öğrenim tecrübeniz için önemlidirler.

 

Veliler için Kurallar

 

  1. Çocuğunuzun derse zamanında gelmesi ve açılış töreninde bulunması önemlidir. Derslere başlama zamanından 5-10 dakika önce gelmenizi rica ediyoruz. Eğer engel olamayacağınız şekilde geç kalmışsanız sessizce antrenman alanına çocuğunuzu yönlendiriniz.
  2. Tüm çocukların kendisine ait terliği olması gerekmektedir. Dojo dışında çıplak ayak dolaşılmamalıdır.
  3. Dojo içirisinde eğitim çıplak ayak devam etmektedir. Hassas olan çocuklarımız için sadece beyaz çorap kullanılabilir.
  4. Annelerin 3-7 yaş arası erkek çocukları ve babaların 3-7 yaş arası kız çocukları için karma soyunma odasını kullanmaları gerekmektedir. (Anne erkek çocuğunu – Baba kız çocuğunu) İzleme alanlarında üst değişiminin yapılmaması önemle hatırlatılır.
  5. Veliler dojoda yüksek sesle (telefon, sohbet vb.) konuşmamalı ve hiçbir gerekçe ile tartışmamalıdır.
  6. Dojo içerisinde kırıntı oluşturabilecek yiyecekler tüketilmemeli, tütün ve tütün mamülleri kullanılmamalıdır.
  7. Veliler antrenmana ve dersi yöneten eğitmene hiçbir şekilde müdahale etmemeli ve eğitim alanının içerisine izin almadan girmemelidir. Danışmak istediğiniz bir konu veya sormak istediğiniz sorular için danışmadan yardım alabilirsiniz.
  8. Antrenman alanı dışında tüm veliler kendi çocuklarının sorumluluklarını almalıdır.
  9. Derslerdeki kontenjanlar belirli olmasına rağmen bazen 1 çocuk için 3,4 veya daha fazla misafir izleyicinin (akraba, arkadaş, komşu vb.) gelmesinden dolayı izleme alanlarımızda yoğunluk oluşabilmektedir. Bu nedenle 2 kişiden fazla gelme durumuna karşı Kenmode Ken Akademi’de kayıtlı olduğunuz şubeyi en az 3 saat öncesinden telefon ile arayarak bilgi vermeniz ve onay almanız gerekmektedir.
  10. Çevrenizde Budoya başlamak isteyen kişilerin öncelikle bizimle iletişime geçmesini isteyiniz. Yoğun olmamız dolayısı ile randevu almayan misafirlerinizi değerlendirme dersine veya izlemeye kabul edememekteyiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
  11. Tüm öğrenci ve velilerimizin galoş giymesi, izleme ve soyunma odası alanlarını temiz kullanmaları gerekmektedir. 3-7 yaş grubu öğrencilerimizin molalarında bir velinin yanında kendisine refakat etmesi ve sonrasında ortam temizliğini kontrol etmesi istenmektedir.
  12. Bazı velilerimiz çocuklarının antrenman içerisinde fotoğraflarının çekilmesini ve sosyal medyada paylaşılmasını istememektedir. Bu nedenle fotoğraf ve video çekmek isteyen velilerimizin danışmadan izin almaları gerekmektedir.
  13. Kenmode’den ayrılırken sizin ve çocuklarınızın hiçbir eşyasını unutmadığından emin olunuz. Son bir kontrol yapmanızı öneriyoruz.
  14. Dojo için yararlı olacağına inandığınız istek ve arzularınızı danışmaya bildirmenizi rica ediyoruz.
  15. Bulaşıcı hastalık geçiren çocuklar hem çocuğun kendi sağlığı hem de diğer çocukların sağlığı için derslere getirilmemelidir. Sonrasında velilerimizin kayıtlı olduğu şubeyi arayarak telafi derslerine rezervasyon yaptırması gerekmektedir.